dage
timer
min
sekunder

RICHARDT & KOFOED - bedre end originalen?

10. aug 2018

Vi er vilde med vores to hovedscener - Store Scene og Møllers, men husk på, at der også er optrædener og gode oplevelser på vores to mindre scener i Skibaren og Bodegaen. På sidstnævnte scene kunne du i år opleve RICHARDT & KOFOED, som vi tog en lille snak med.

 

Tekst: Nanna Hammershøj
Foto: Steen Madsen

 

De rødternede gardiner og duge samt de træbeklædte vægge og gulve skaber rammerne for denne aften, hvor gæsterne i Bodegaen sidder og lytter og synger i kor til tonerne fra scenen, hvor René Richardt og John Kofoed står. Med udgangspunkt i Kim Larsens store sangskat og bagkatalog giver René Richardt den som en troværdig hyldest til originalen, som René Richardt i sin tid blev opfordret til at spille noget mere af:

 

“Jeg er oprindeligt skuespiller, og har spillet med i mange forskellige teatre. Mens jeg var ude på en tourné, var der nogen der sagde: Du skal sgu' gøre mere ud af det der Kim Larsen. Det gjorde jeg så, og fik et orkester - et skide godt orkester som hed “René og Værsgo´” fortæller René Richardt.

 

Stod uden guitarist

Men hvad gør man så, når der kommer et afbud ind ad døren? Så må man gribe fat i sit netværk, som René Richardt fortæller: "En dag kom der et afbud fra min guitarist, og så var jeg på den! Jeg stod med håret i postkassen og tænkte: Hvad fanden gør jeg nu?"

 

"Jeg har optrådt en del på Græsted Revyen, og her vidste jeg, at Hans Kofoed var kapelmester i noget der hed “Juveltyvene”. Jeg vidste også, at han var en fantastisk guitarist, som spillede op til dans efter vores revy. Så ringede jeg til ham, og spurgte “Har du mod på det?”"

 

“Ja, jeg havde jo ikke spillet Kim Larsen før,” siger John Kofoed og fortsætter: "Jeg kiggede på repertoiret i halvandet døgn. René kom op til mig, og så øvede vi det. Kort efter tog vi ud at spille, og publikum var meget begejstrede. Da vi kørte hjem i bilen om aftenen kiggede vi på hinanden og sagde: Det gik sgu da meget godt! Lige siden har vi så spillet sammen."

 

 

De gode spilleoplevelser på Langelandsfestival

Det er efterhånden blevet til mange år på Langelandsfestival. John Kofoed startede ud med at spille med sit irske band, og René Richardt har spillet her med sit band siden 2005. Duoen, som nu har spillet sammen i 8 år, har et repertoire på omkring halvtreds numre: “Vi kører et fantastisk samspil! Vi supplerer hinanden rigtigt godt, når vi spiller sammen. Laver den ene en fejl, går der et splitsekund, så har den andet fanget det,” fortæller John Kofoed.

 

"Vi kan jo se de familier vi har spillet for privat, de kommer og hilser, med børn og det hele, de står der og smiler, det bliver man sgu glad af,” smiler John Kofoed og fortsætter: "Vi elsker vi som sagt, at komme til Langeland.

 

Det med blot at synge de to første linjer i en sang - så kan publikum resten

Og hvad er det så, der gør det helt specielt at spille på Langelandsfestival? Jo, duoen oplever, at gæsterne kan hygge igennem på en hel speciel måde:

 

"Der er noget helt specielt ved Langelandsfestivals publikum - de er her for at hygge sig. Vi glemmer lidt, at der bliver bombet i Syrien. Vi er her sammen, spiser, drikker øl og hygger, holder om hinanden - selvom vi ikke kender hinanden og synger med på mañana, vi håber, vi får i morgen med”.

 

Respekten for og fra originalen

Duoens show er et udtryk for en hyldest til originalen, som René Richardt udtrykker det:

 

"Larsens ord har bare magt. Det oplever vi i kraft af hans tekster - vi synes, vi gør det godt og prøver at være som Kim Larsen, i øjenhøjde. Jeg har haft den store fornøjelse at møde Larsen et par gange,” siger han og fortsætter:

 

"Larsen har på et tidspunkt udtalt sig i et interview - hvor han blev spurgt om sin holdning til alle de kunstnere, som kopierer hans musik, hvilket han blot trak på skuldrene af. Dog kommenterede han: “Jeg skal forresten lige sige, ham der kommer på Langelandsfestival dagen efter mig - ham skal jeg til at passe lidt på, han er ved at være bedre end originalen.”"