dage
timer
min
sekunder

Naboer under LLF18: "Det er så hyggeligt"

12. sep 2018

 

For familien på Bellevue 55 er festivalugen et årligt gensynstræf og et menneskemylder i familiens have: “Langeland og Rudkøbing er bare et meget stille sted, så når man har muligheden, skal man bruge festivalen og alle de glade glade mennesker,” lyder det.

 

Tekst: Valdemar Baes Aaholst

Billede: Sofie Bruun Nielsen & Syrine Maj Pallisby
 

Én uge om året forandrer Langeland sig fra at være et roligt sted i utroligt smukke omgivelser til at indtages af tusinde af glade festivalgæster. Afvekslingen af den vanlige stilhed bringer både mange mennesker og et højt lydniveau med sig, men alligevel lyder konklusion fra en af festivalens naboer: “Jeg synes, det er så fedt!”

 


Glade mennesker i haven og på festivalen

Langelandsfestival finder sted hvert år - lige op til Rudkøbing, som i festivalugen transformeres. Vi tog en snak med familien på Bellevue 55, som ligger lige i nærheden af festivalområdet. For dem betyder Langelandsfestival glade dage, hvor der nærmest holdes åbent hus for venner og bekendte. Det betyder øl i køleskabet og mennesker i haven næsten døgnet rundt. Familiens yngste, Rasmus Lystrup Pape Henriksen, har inviteret de fra sin efterskole, som gerne ville en tur til Langeland for at fejre det afsluttede efterskoleår og det gode vejr:

 

“Jeg har jo været på efterskole i år og er blevet vant til mange mennesker omkring mig, som altid er klar på at feste. Så de første uger hjemme fra efterskolen var virkelig mærkelige. Det er en meget stille omvæltning. Nu er nogle af mine venner fra skolen herhjemme, og det er fedt samlingspunkt,” siger Rasmus.
 

 

Samarbejdet med de lokale

Ved siden af ham sidder hans far og bonusmor, Morten og Mette, der generelt oplever festivalen som en positiv oplevelse, men for naboerne så tæt på, dannes også nogle tanker om hvilken retning den skal bevæge sig. En ting familien på Bellevue 55 gerne så, er mere fokus på det lokale Langeland:

 

“Det er bare synd, at festivalen i sig selv ikke sørger for at holde Langeland med inde i det hele og fremmer lokale varer endnu mere. Hvorfor har man ikke lokale, lækre varer fra Langeland? Hvis der er noget, som er så lokalt og elsker lokale ting, så er det Langeland. Jeg kan ikke forstå, man ikke benytter sig af det?” spørger Morten.

 

Langelandsfestival samarbejder allerede med lokale foreninger, der for eksempel står i isboder rundt omkring på pladsen. Det er også lokale, som er med til at rydde op efter festivalen, og man støtter foreningerne den vej igennem. At skabe en festival kræver mange dedikerede kræfter, og kan de findes lokalt mod støtte, er det kun et stort plus.

 

 

Festivalen byder på mange mennesker - og hygge!

Med de mange mennesker vækker det blandede følelser, men alligevel ville de ikke give hele ugens hygge op: “Det er da hyggeligt, men også irriterende, når man ligger der og ikke kan sove. Især fordi man skal på arbejde næste dag,” forklarer Morten, hvortil Mette skyder ind med: “Men det er drønhyggeligt. Der er gang i den.”


Og festivalen gør også meget for byen, påpeger Morten: “Det er skønt at se, der bliver lagt en masse penge i byen til de forretningsdrivende. Det er jo bare - det er fantastisk!” siger han til slut.