dage
timer
min
sekunder

Festival i hjemmehæklet lederhosen

27. jul 2018

På Langelandsfestival er der plads til alle, men nogle skiller sig ud fra mængden! En gruppe frivillige har brugt dag og nat på at hækle lederhosen, så de følte sig helt klar til Langelandsfestival 2018.

 

Tekst: Nanna Hammershøj
Foto: Syrine Maj Pallisby

 

På vej til Bodegaen ses en flok mænd, som adskiller sig anseeligt fra mængden. De er iført et hæklet tyroleroutfit, og de nærmest danser ind i “Bodegaen”. På hovedet bærer de en hat, hæklet som en skummende kop øl.

 

Festivalpladsen emmer af varme og glade mennesker

De vækker tydeligt opsigt, og man kan ikke undgå at trække på smilebåndet. En af de tyrolerklædte er Claus Madsen på 55 år. “Ja, er jeg ikke bare flot?”, spørger han i sjov og strammer de hæklede seler ud fra kroppen med tommelfingrene. Claus Madsen fortæller, at han er frivillig:

 

“Jeg er holdleder på køkkenhold 9 her på Langelandsfestival på ottende år. Vi er som én stor familie - ja faktisk er mange af os i familie. I år har jeg blandt andet taget min tvillingesøster Sisse, to nevøer, en niece og så alle de andre med,” griner han. Der er et stort glimt i øjnene, mens han styrer hen mod det lange bord i Bodegaen, hvor de andre har sat sig. Her sidder en stor flok glade mennesker i alle aldre. Alle mændene er iført hæklet tyroleroutfit, mens pigerne sidder i de fineste, hæklede sommerkjoler.

 

“Det er sjovt at skille sig ud…“

Claus smiler: “Det er i øvrigt min tvillingesøster Sisse, som sammen med Mejse har hæklet alt vores tøj,” siger Claus og peger på sin søster Sisse Lauridsen på 55 år. Hun sidder i en fin lys støvgrøn hæklet bluse. Sisse fortæller, at hun er her på Langelandsfestival på tiende år. Hun er holdleder på køkkenhold 1. Med sig har hun børn og fire børnebørn i alderen et til seks år, fortæller Sisse Lauridsen: “Ja, vi mødes hver jul og påske, udover Langelandsfestival og hygger med god mad og sådan”.

 

“Der har været lidt sjov med, at drengene skulle komme på Langelandsfestival iført hæklet tyrolertøj. Til julefrokosten kom vi til at sige: “Det kan vi da sagtens lave”...,” fortæller Sisse og forklarer, at de startede til jul, og først er blevet færdige med det sidste par bukser i nat klokken halv to.

 

“…og det giver godt humør!”

“Ja, og de er rigtigt dejlige for kuglerne,” medgiver Glenn Nutzhorn og trækker lidt op i selerne med et glimt i øjet. Han rejser sig, går i baren og kommer kort efter tilbage dansende med to kander øl, som gavmildt bliver delt rundt til alle ved bordet. Idéen til hæklede tyroleroutfit kom sidste år, siger Sisse:

 

“Vi har jo altid hæklet forskellige kjoler. Sidste år havde et par stykker af mændene også hæklede kjoler på, men det var altså ikke alle, der gad det - der kom ideen med hæklede lederhosen.”

 

Rundt om bordet er der højt humør: Der bliver grinet og en helt speciel ånd med godmodige drillerier og kram kan tydeligt mærkes. Der bliver skålet og sunget med på musikken, der er en helt speciel varm stemning, og det er tydeligt, at folk i teltet bliver smittet af stemningen.

 

Det store hit er en vandforstøver, som flittigt fyldes for herefter at sprøjte forfriskende stråler på alt og alle - til stor fornøjelse.

 

Nyder at være frivillig

Sisse Lauridsen fortæller at hendes hold stiller madtelt op til alle de frivillige på årets festival og så laver de ellers mad. Claus´ hold pakker det hele sammen igen: “Vi er her i 14 dage og nyder bare at holde ferie sammen med familie og venner - det er ferien, vi ser frem til hvert år. Et år holdt vi kobberbryllup her på Langelandsfestival. Der måtte vi sgu tidligt op,” siger Claus. “Vi blev vækket med morgensang og æresport med et stort hjerte - det var helt unikt,” slutter Sisse af med et smil.

 

Daniel Fjordside Madsen 31 år, er Sisses søn, og han er på Langelandsfestival på andet år som frivillig: “Det er pisse hyggeligt. Man kan bare se sig rundt - vi hygger max! Det er noget helt andet end f.eks “Smukfest” - her er der meget mere hygge, folk er selskabelige, og her kan min datter på to år være med.”

 

“Hvis jeg skulle beskrive Langelandsfestivalen kort? Familieferie, fest og farver!”

Mejse på 55 år er den anden del af “hækleduoen”. Hun fortæller, at hun har deltaget i Langelandsfestival hvert år de sidste 19 år: “Jeg startede med at komme her med min mand og mine børn var små - siden har det udviklet sig. Et år måtte jeg køres herfra i ambulance”.

 

Mejse kigger stille væk, mens hun fortæller, at hun havde fået et hjerneblødning og måtte opereres akut: “Året efter var jeg her igen - jeg kan ikke slippe Langelandsfestival”. En gang Langelandsfestival… altid Langelandsfestival. Hele den glade flok bor i øvrigt på CrewCamp. Skulle man komme forbi, vil man opleve giraftelte, flag og meget mere, men det, som springer i øjnene, er den gode stemning, varme og fællesskabet som symboliserer alt det Langelandsfestival indebærer.